Verslagen activiteiten regio Limburg 2006 PDF Afdrukken E-mailadres
Geschreven door Wim Scholl   
dinsdag, 01 januari 2008 00:00

16e InterClassics/Topmobiel beurs  13 tot en met 15 januari 2006.


Voor de regio Limburg is het vanzelfsprekend dat de SCN ook weer op deze topper onder de classic-car beurzen present is. Dus doet de Saabclub Nederland ook voor de 16e keer mee. Het motto voor dit jaar was de SAAB 99. Omdat we door een meevaller dit jaar 150 m² ter beschikking hadden konden er 6 99's op de stand een plaatsje vinden. Alle koetsvarianten: 2, 3, 4 en 5 deurs uit de bouwjaren 1970 t/m 1980, waarbij ook nog diverse motoren uit de 99 een plaatsje kregen. Zeer veel bekijks trok onze diashow van ruim 350 foto's van foldermateriaal over de SAAB 99 uit al die jaren, een uniek mooie presentatie van bijna een uur lengte. Alhoewel het bezoekersaantal voor de beurs dit jaar maar net boven de 15.000 uitkwam, mocht de bemanning van de SCN stand niet klagen over de belangstelling. Vooral de zaterdag en de zondag waren goed druk.  Bijgevoegde foto geeft een beeld van de SCN stand.

IntClass06a

Regioavond 31 januari 2006 - Bezoek aan dealer Kompier.

Alhoewel een groot aantal leden uiteraard al veelvuldig het nieuwe bedrijf van Saabdealer Kompier op Maastricht Airport bezochten was de animo voor deze regioavond weer zoals we het in Limburg gewend zijn: ruim 25 personen groot. Het was gezellig druk. Mogelijk kwam dit ook omdat een aantal  boeiende onderwerpen op het programma stond, o.a: Waar 'staat' SAAB nu? En waar 'staat' Saabdealer Kompier? Een interessant verhaal over de nieuwste plannen en ontwikkelingen bij het concern, de importeur en de dealer. Hierbij kwam ook een aantal technische zaken aan de orde. Een levendige discussie ontstond bij het onderwerp over het intensiveren van de relatie tussen de SAAB liefhebbers en de SAAB dealer(s). Ter afsluiting van de avond werden de aanwezigen in de gelegeheid gesteld een uitgebreide rondgang door het bedrijf te maken, waarbij uiteraard de  werkplaats de meeste aandacht kreeg. Enkele foto's geven een goed beeld van deze interessante avond

Kompier310106

Regioavond 7 maart 2006 - Stuurinrichtingen (bekrachtigd)
De laatste regioavond van februari was vanwege het Carnavalsgedruis verschoven naar de eerste dinsdag van maart. Het onderwerp was op een regioavond in Limburg al eens eerder aan de orde geweest doch toen was men nauwelijks aan stuurbekrachtiging  toegekomen. Daarom werd hier deze avond uitgbreider op ingegaan. Ton Ramaekers had zich weer goed voorbereid op de presentatie van dit  onderwerp en had voor iedereen ook een setje documentatie. Enkele acute problemen bij Saabs van sommige aanwezigen konden ook besproken  worden. Er waren ook twee nieuwe leden aanwezig.

Regioavond 28 maart 2006 - SAAB Filmavond

Oorspronkelijk stond voor deze regioavond een excursie naar het bedrijf B.T.S. in Heerlen gepland. Vanwege bezettingsproblemen (2 medewerkers  op cursus) kon het bedrijf ons echter helaas niet ontvangen. Besloten werd daarom in ons 'clublokaal' een filmavond te houden. Uit de grote  collectie videobanden van een van de regioleden werden films over de onderwerpen Saab-Scania, Saab-Turbo en Top-Swedes gepresenteerd.  Ondanks de vooraf aangekondigde afzegging door het bedrijf BTS waren er toch nog 23 leden op de filmavond aanwezig.

Regioavond 25 april 2006 - Excursie lastechnieken.

Deze avond waren wij te gast bij de heer Bruls in Spaubeek, die zijn kennis in het maken van vaste verbindingen in allerlei metalen door de jaren  heen zodanig heeft verdiept dat hij een expert op het gebied van lastechnieken is geworden. Het werd een zeer interessante avond, waarin ons allerlei soorten technieken (niet alleen MIG en TIG lassen) werden gedemonstreerd.  De hobby van de heer Bruls, t.w. de restauratie van klassieke (meest Italiaanse) racemotoren sloot ook enigzins aan bij onze interesse, zodat er  ook veel vragen kwamen die vakkundig beantwoord werden. De foto geeft een beeld van de sfeer op deze avond. Na afloop ging het te voet weer richting ons clublokaal het MFC, waar onder het genot van een  drankje nog nagepraat werd.

lastechniek_Bklein

Regioavond 26 mei 2006 - Avondrit.

Zoals gebruikelijk zou met de avondrit wederom een deel van het Limburg Tour-traject van afgelopen jaar worden nagereden. Om die redenen was aan de deelnemers gevraagd zich rond 19:30 uur te verzamelen bij Saabdealer Autobedrijf Kompier op Maastricht Airport. Aan André Kompier was medegedeeld dat men -als er nog iemand in het bedrijf aanwezig zou zijn- zich niets behoefde aan te trekken van de Saabs  die op zijn parkeerplaats aankwamen. Doch André is hierin onverbeterlijk, hij had de koffie al weer voor ons klaar staan. Alsnog hardstikke bedankt firma Kompier!! Schreven we vorig jaar nog dat er zich voor de eerste keer een pechgeval voordeed bij de Avondrit, dit jaar zou het nog erger worden. Een 900 Classic (met nieuwe remblokken) kwam met rokende wielen bij de start aan. Geen goede basis om mee verder te rijden, dus omkeren en  naar huis dus, jammer!! Tijdens de rit met een 11-tal Saabjes kregen er nog 2 deelnemers problemen: een Sonett III met een defecte dynamo en een 99 L met wegvallende  oliedruk. Als gevolg van deze pechgevallen bleven nog een zevental andere deelnemers wachten, zodat er uiteindelijk in eerste instantie slechts twee  equipes bij het eindpunt, het schilderachtige Belgische dorpje Kanne, aankwamen. Hier werd een leuk kroegje uitgezocht en toen werd het wachten op de rest........  Gelukkig waren voor de pechgevallen snel noodoplossingen gevonden en kwam de karavaan, met daarbij een SAAB 9000 Solstad auto-ambulance  waarop de defecte Sonett stond, Kanne binnerollen. Het trok nogal bekijks. Het kroegje bleek een gezellige keus te zijn geweest , want het was al na elven toen het gezelschap zich weer terug naar huis begaf. Door alle 'ellende' zijn we vergeten die avond foto's te maken, helaas!!!

Regioavond 27 juni 2006 - SAABbarbecue

Dit jaar konden we voor dit evenement gebruik maken van de door het MFC Spaubeek kostenloos ter beschikking gestelde supergrote barbecue  en zitbanken met tafels. Ook bleek de 'geleende' barbecue van vorig jaar nog steeds bij het MFC te staan. De houtskool zat er nog in (het vuur was wel uit). Toen omstreeks 20:00 uur de eerste deelnemers met hun meegebrachte -te barbecuen- lekkers arriveerden, hadden Jan Willem en Wim ervoor  gezorgd dat het vuur al heet was. Het was jammer dat er 'slechts' 15 personen aanwezig waren. Het werd uiteindelijk toch nog bijna middernacht eer alle hapjes verorberd en alles spullen weer opgeruimd waren.

Zondag 27 augustus 2006 - 14e Limburg Tour.

Het liep in eerste instantie niet erg vlot met de aanmeldingen voor deze editie van de LT. Door een panne met de web- en mailserver van SCN  leek het ook nog of er aanmeldingen niet aangekomen waren. Uiteindelijk hadden zich toch nog 134 personen aangemeld; zowaar een record! Doordat er enkelen zich weer door pech en ziekte  moesten afmelden en een drietal equipes zo maar niet kwam opdagen (Foei toch!)  gingen we uiteindelijk met  124 personen in 58 SAAB's van start  (gelukkig niet allemaal tegelijk) vanuit Autoschadebedrijf Peter Brouwers  te Roermond. Meestal hebben de deelnemers van de LT niet over het weer te klagen, doch dit jaar zat het een beetje tegen. Een paar fikse buien vielen ons op het dak; er waren dus weinig open cabrio's te zien. Wat hadden we een geluk toen tegen 17:00 uur het zonnetje ging schijnen en bleef schijnen, zodat de afsluitende, perfect verzorgde barbecue van restaurant de Huifkarhoeve bij de Gitstappermolen in Vlodrop zelfs op het terras genuttigd kon worden. Hay en Ran Nelissen hadden een heel mooie, afwisselende route uitgezet, waarbij het de deelnemers duidelijk werd dat het langs de Maas en de Maasplassen een zeer mooie omgeving is. Onderstaande foto's geven wat sfeerbeelden weer (met dank aan de SAAB-Freunde Erftkreis voor de foto's).

alt

Het was weer passen en meten op de parkeerplaats van Peter Brouwers

LT20067kl

Oranje (of Indisch geel, zoals Rob Wetzels dit noemt) het blijven 'eye-catchers' in deze kleur.

struikgew_kl

Wat ritselt daar in het struikgewas?

Regioavond 29 augustus 2006 - Lakbeschadigingen en keine deukjes wegwerken (vervallen - vervangend programma),

De oorspronkelijk voor de avond geplande presentatie van wegwerken van kleine deukjes en lakbeschadigingen was door de externe presentator  afgezegd. De presentatie zou in de buitenlucht moeten plaatsvinden (praktijkvoorbeelden), doch het was te donker en het weer zat ook niet mee.  Besloten werd om met de ruim 25 aanwezigen te praten over diverse onderwerpen, zoals het maken van een foto CD van de Limburg Tour, de  planning voor de InterClassics beurs 2007 en het gebruikelijke rondje 'wie zoekt wat of heeft wat in de aanbieding'.  Er was veel te bespreken want het was bijna 23:00 uur toen we de bar weer opzochten.

Regioavond 26 september 2006 - Samenstellen programma regio Limburg 2007 en filmavond.

In de afgelopen jaren is er van de filmavond wel eens niet veel terecht gekomen, want het samenstellen van het jaarprogramma nam teveel tijd in  beslag. Nu hadden we goede hoop dat het jaarprogramma zò bepaald zou zijn en dat kwam ook zo uit. Dus veel tijd voor film.  Jan-Willem had zich al goed voorbereid en hij had gezorgd voor een laptop met beamer. 
Als eerste zagen we een prachtige filmreportage van foto's van de Limburg Tour 2006 (dank aan Ran Nelissen), echte sfeerplaatjes, waar we ook  de toezenders van de foto's dank voor verschuldigd zijn. Dank zij Clement Mausen konden we een voorproefje zien van de DVD '60 jaar SAAB' die volgend jaar verkrijgbaar wordt. Het sluitstuk van de filmavond vormde de DVD van het 50-jarig SAAB jubileum, uit 1997 dus. Wat een happening was dat toen in Zweden.  Hopelijk kan dat volgend jaar geëvenaard worden.

Regioavond 31 oktober 2006 - Versnellingsbakken handgeschakeld.
Voor deze regioavond had een 'petit-comité' (Ton R, JanWillem, Pierre en Johan) veel tijd in de voorbereiding gestoken. Het resultaat was  dan ook dat er een hoop versnellingsbak-onderdelen op de tafels lagen, om te worden bekeken. Verder had men via een laptop en beamer gezorgd voor een mooie presentatie van de nodige detailtekeningen en -foto's. Aan de hand hiervan kon Ton Ramaekers perfect uitleggen hoe de versnellingsbak werkt, waar de problemen ontstaan en hoe alles in  elkaar zit, cq. behoort te zitten. Het werd (weer) een zeer interessante avond, waarbij alle aanwezigen tot slot informatie op papier kregen uitgereikt. Onderstaande foto is op de avond gemaakt met een mobieltje, dus sorry voor de kwaliteit.

regavond311006

Regioavond 28 november 2006 - Electrische laadsystemen en diagnose.

Het 'petit-comité' dat al genoemd werd bij de vorige regio-avond, had wederom enige tijd in de voorbereiding gestoken. De laptop en beamer stonden weer te zoemen en zo kon er weer een boeiende en duidelijke presentatie gegeven worden over de electiciteits- voorziening in onze Saabs en hoe, bij verstoring hiervan, men het effectiefst de oorzaak kan opsporen en verhelpen. Het bleek dat de nieuwe manier van presenteren van technische onderwerpen heel goed aanslaat bij de leden, zeker als men na afloop ook  nog informatie op papier krijgt uitgereikt. Gestreefd wordt ernaar om ook in 2007 de in eigen beheer te presenteren technische onderwerpen op deze wijze aan te pakken.

Rob Wetzels doet 'stapje terug'.
Met het einde van het verenigingsjaar 2006 heeft Rob Wetzels definitief besloten om definitief NIET meer als regiocontactpersoon voor de  regio Limburg op te treden.  Hij moet deze stap noodgedwongen nemen, omdat hij gezien zijn drukke werkzaamheden te weinig tijd overhoudt om de kar voor de regio  (mee) te trekken. Gelukkig blijft hij wel actief bij de organisatie van de Limburg Tour en hij zal sowieso nog wel eens regioavonden bezoeken. De leden van regio Limburg danken Rob voor zijn inzet gedurende de afgelopen jaren. Wim Scholl en Jan Willem Gootzen blijven als contactpersoon voor de regio optreden.

 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner