E-mailadres
Geschreven door Hans Smit   

scnlogo2k.gif - 2.12 Kb

 

  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 

 

oude-raadhuis-600pDe locatie voor onze regiobijeenkomsten van de afdeling NH is:

 

“Hotel het Oude Raadhuis” te Castricum. http://www.hotelhetouderaadhuis.nl/

 

Eigenaar Frits, Edith en Sjoerd van Daalen zijn al jaren fanatieke Saabrijders en hebben ons deze mogelijkheid aangeboden hier onze bijeenkomsten te organiseren.We hopen door de centrale ligging meer regioleden te kunnen enthousiasmeren om deze regioavonden te gaan bezoeken. Dit Oude Raadhuis is het afgelopen jaar verbouwd tot een prachtig Hotel met Grand Café en werd dit jaar in mei geopend. Naast de “koffieklets” avonden hebben we hier ook de mogelijkheid om gastsprekers uit te nodigen. Het voornemen is om 6 x per jaar bij elkaar te komen (eens per twee maanden).

 

Nieuwe regioleden zijn van harte welkom!

 

Namens de regiocommissie,

 

Robert van der Linden

 

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Regionieuws:

 

 

 

Fotoverslag van de ACCU CONTROLE in de parkeergarage.

Het resultaat leest u in de eerstvolgende "Saabberichten"

meten is weten

    

 

meten

 

20111115_7605

 

20111115_7625

 

20111115_7638

  De locatie voor onze regiobijeenkomsten van de afdeling NH is:

 “Hotel het Oude Raadhuis” te Castricum. http://www.hotelhetouderaadhuis.nl/

Eigenaar Frits, Edith en Sjoerd van Daalen zijn al jaren fanatieke Saabrijders en hebben ons deze mogelijkheid aangeboden hier onze bijeenkomsten te organiseren.We hopen door de centrale ligging meer regioleden te kunnen enthousiasmeren om deze regioavonden te gaan bezoeken. Dit Oude Raadhuis is het afgelopen jaar verbouwd tot een prachtig Hotel met Grand Café en werd dit jaar in mei geopend. Naast de “koffieklets” avonden hebben we hier ook de mogelijkheid om gastsprekers uit te nodigen. Het voornemen is om 6 x per jaar bij elkaar te komen (eens per twee maanden).

Nieuwe regioleden zijn van harte welkom!

Namens de regiocommissie,

Robert van der Linden

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

VERSLAGEN/FOTO'S

Show your Saab in de parkeergarage!

De opkomst was fantastisch!

Zie ook http://www.saabforum.nl/viewtopic.php?f=1&t=105650

2011-09-201_saab-show-your-

 

 

2011-09-20_11saab-show-your

foto,s Robert van der Linden

BARNFINDS 16 nov 2010

Op deze avond werden we meegenomen in de schuurvondsten van oude automobielen ook wel de “sleeping beauties” genoemd.

De presentatie werd gegeven door Arnoud en Ard op de Weegh.

 

Voor een fotoverslag van onze gastspreker, zie onderstaande link

http://www.extraordinarycarcollections.com/pageID_10636636.html

 

Een verslag van deze avond kunt u binnenkort lezen in de SAABberichten.lezing BARNFINDS

dsc_50282010-11-16

 

 

dsc_50262010-11-16

 

 

dsc_50292010-11-16

 

 

 dsc_50322010-11-16

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

foto's Robert van der Linden

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Let’s beat black sludge! (02-03-2010)

tvk regiobijeenkomst nh

 

Op 2 maart vond bij Saabdealer Ton van Kuyk de regio Noordholland bijeenkomst plaats. Zo’n 25 Saabisten hadden zich aangemeld voor de lezing van technical manager Peter J. de Leeuw. Onderwerp voor deze avond was het ontstaan van vervuiling bij met name benzinemotoren. Black sludge klinkt een ieder in dit kader bekend in de oren. Het begint met het uittreden van teer, vernis en hars als grote boosdoeners van vervuiling en het eindigt met het ontstaan van de fatale zwarte drab onder in het carter van uw motor.

tvk regiobijeenkomst03

 

Uittredende lak

Nadat Jacco de Boer namens Ton van Kuyk te Alkmaar iedereen welkom heette - de nieuw 9-5 staat in april bij ons in de showroom! - kon Peter J. de Leeuw van wal steken. Hij is in het dagelijks leven in dienst van Forté. Deze organisatie ondersteunt garagebedrijven op het gebied van motorvervuiling, geeft trainingen, ontwikkelt documentatie en doet in samenwerking met importeurs en autofabrikanten onderzoek naar oplossing van vervuilingproblemen. De Leeuw: “Vervuiling ontstaat omdat lood in de benzine is vervangen door alcoholen. Methanol en ethanol reageren in de benzinetank met condenswater waardoor er een zuur milieu ontstaat. Dit veroorzaakt het uittreden van lak en dat leidt tot vervuiling van het brandstofsysteem, inclusief de injectoren. ”

tvk regiobijeenkomst nh 04

 

Onjuiste mengselbereiding

Een onjuiste mengselbereiding geeft een slecht sproeibeeld, een onvolledige verbranding en foutieve bijsturing van de lambdasonde. De Leeuw: “Dat heeft onder meer koolafzettingen op de inlaatkleppen in de verbrandingsruimte en in zuigerveergroeven tot resultaat. En daar blijft het helaas niet bij. Meer blow-bygassen door slechte afdichting van de zuigerveren, meer stikstofoxiden in de motorolie en lakvorming en oxidatie van motorolie doen de rest. Uiteindelijk dikt de motorolie in is het black sludge dat rest.” Op de vraag hoe vervuiling in een vroeg stadium kan worden herkend, noemt De Leeuw onder meer de volgende verschijnselen: “Inhouden, afslaan, slecht starten en uiteraard vermogensverlies.”

tvk regiobijeenkomst nh02

 

Voor bovenstaande problemen bieden onder meer motorflush, fuelsystemcleaner en gastreatment van Forté uitkomst. Deze middelen worden door de monteurs van Ton van Kuyk met succes gebruikt. Meer informatie is verkrijgbaar via www.saabalkmaar.nl en www.forte-nwe.com.

 

Tekst Onno Walgien

Foto’s Robert van der Linden

 

 

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 Autoruit vervangen 900 classic cabrio. (07-05-2009)

Je bent heerlijk onderweg met de cabrio en dan wordt je rit plotseling verstoord door een harde tik van een hard voorwerp op de voorruit!

Na een snelle blik blijkt er een aardige ster in de voorruit te zitten en dus zit er niets anders op dan de volgende dag even snel naar de autoruitenspecialist te rijden voor een diagnose.


ster in ruit small

 

In Noord-Holland aan de Koning Willem II weg in  ‘t Zand is een erkend autoglasbedrijf Glassconnect/ HGB gevestigd o.a. gespecialiseerd in de reparatie en vervanging van autoruiten. Een snelle vakkundige controle door eigenaar Henk Gedink gaf direct aan dat deze ruit niet meer was te herstellen en dus moest worden vervangen.

Het idee werd geboren om de SAAB Club leden van de regio Noord-Holland uit te nodigen het vervangen van de voorruit van de cabrio mee te beleven. Daarnaast was dit een mooie gelegenheid om ons ook eens te laten voorlichten over de fabricage, veiligheid en slijtage van de ruit. Slijtage van de ruit ontstaat o.a. door het frequente gebruik van de wisserbladen en wordt het ‘waaseffect’ genoemd en kan voor zeer onveilige situaties zorgen. In Zweden worden de autoruiten daarop zelfs (af)gekeurd.

Op donderdagavond  7 mei 2009 werd, in het bijzijn van diverse clubleden uit de regio Noord-Holland, door HGB de vervanging van de autoruit volledig gedemonstreerd.

Speciaal voor deze avond was Rene Braskamp van de firma VIBA aanwezig om ons te informeren over het lijmen van autoruiten en de daarbij behorende lijm. Tussen de gesprekken door wordt er begonnen om de oude ruit te verwijderen.

ruit verwijderen small
Omdat de ruit van de cabrio deel uitmaakt van de stijfheid van de carrosserie, zit deze in tegenstelling tot de gewone 900 classic, gelijmd in de sponning. Heel vakkundig wordt de kitrand losgesneden en komt deze los komt te zitten en in zijn geheel kan worden verwijderd.

schoonmaken sponning small

Daarna wordt de sponning gecontroleerd op mogelijk roestvorming. Helaas ………ook hier had het roestduiveltje zijn kans gehad. Dit is niet altijd te voorkomen, zeker als deze niet goed gemonteerd is geweest. Water en pekel krijgen dan ongezien hun kans. De roestplekken worden eerst vakkundig vewijderd en voorzien van een speciale primer. Vervolgens wordt de primer de tijd gegeven om goed te drogen om zo een goede hechting te krijgen. Ondertussen wordt de nieuwe ruit met “Sika CleanGlass” gereinigd totdat deze volledig schoon en droog is.

Deze reiniging is heel belangrijk omdat er tijdens het productieproces van de gelamineerde autoruit mogelijk resten van siliconen kunnen zijn achtergebleven waardoor een goede  hechting van de ruit negatief kan worden beïnvloed. Omdat de ruit een essentieel onderdeel uitmaakt van het autoveiligheid-systeem en de carrosseriestijfheid, zal deze bij een aanrijding op zijn plaats moeten blijven zitten. Het is dus heel belangrijk dat de ruit goed wordt gelijmd en met de juiste lijm. We krijgen dan ook uitleg over de vele soorten lijm en over de specificatie van de veiligheidsnorm welke is opgesteld door de Euro NCAP om de sponning en ruit goed aan elkaar te laten hechten. Er zijn vele factoren die het vasthouden van een voorruit bij bv een botsing beinvloeden. Dit geld in het bijzonder na de introductie van de dubbele Airbag.

Om dit te testen plaats men in een testcentrum twee dummypoppen zonder gordel op de bestuurder- en bijrijders zitplaats en simuleert men een frontale botsing zonder gordel. De eis is dan dat de ruit op tenminste 75% van het totale hechtingsvlak vast moet blijven zitten in de raamsponning.  Wilt u er meer over lezen dan verwijs ik u graag naar de website http://www.euroncap.com/

Ook de ruit zelf moet aan strenge eisen voldoen (E2 norm) om bij een frontale botsing niet uiteen te spatten in kleine delen. Tegenwoordig bestaat de autoruit uit twee ruiten met daartussen een plasticfolie. Wanneer een gelaagde de ruit breekt, blijft het glas aan de folie kleven zodat de structuur van de ruit in tact blijft. Ook zijruiten worden tegenwoordig van gelaagd glas gemaakt omdat dat een beter bescherming biedt voor aanrijdingen van opzij.

Bij mijn cabrio wordt de gehele sponning nog een keer gereinigd om er zeker van te zijn dat dit optimaal schoon is. Na de droogtijd wordt er een driehoekige rups van ruitenlijm aangebracht in de carrosseriesponning.

lijm aanbrengen small

Dit is precisiewerk want het mag niet te veel en vooral niet te weinig zijn! Dit is vanwege de noodzakelijke hechting van de lijm aan ruit en sponning. Direct daarna wordt de nieuwe ruit, inclusief afwerkstrip dmv zuignappen in de spomming aangebracht.

nieuwe ruit plaatsen small

Dan nog even de ruit van binnen en buiten reinigen en klus is nu vakkundig geklaard!

Tot slot nog even een advies. Vervang gelijk uw ruitenwisserbladen zodat u bent u gegarandeerd van optimale zicht bij slecht weer!

Ik kijk met de regioleden terug op een zeer leerzame avond bij autoglasbedrijf Glassconnect/ HGB     http://www.hgbautoruitenservice.nl/

Tekst en foto's  Robert van der Linden

scn-03web

 

 

 

 

naar boven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laatst aangepast op donderdag, 04 december 2014 21:33
 
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner