Omdat we als SCN leden allemaal wel regelmatig met onze Saabs bezig zijn, willen we in de regio Limburg het onderwerp ‘Restauratieverhalen’ jaarlijks laten terugkomen.
Je moet hierbij het begrip restauratie dan wel ruim opvatten.
Voor deze avond hadden we een tweetal bijzondere presentaties voor de aanwezigen.
Als eerste hadden Joop Jacobs en Paul Vlemmings voor ons de presentatie “Van wasstraat tot lakstraat”.
Het sluitende Saabmuseum Van der Laan in Overschild moest een aantal van de aanwezige klassiekers kwijt en Joop had een deal kunnen maken om drie Saabs 99 over te nemen.
Het ging hierbij om een 99 type X7, de kaalste uitvoering van een 99 die in 1973 geleverd is. Deze X7 was in zodanige staat dat hij bijna alleen maar door de wasstraat hoefde om er weer netjes uit te zien.
Er zijn nog wat kleine dingen aan deze 99 verbeterd en hij is uiteindelijk bij een gelukkige verzamelaar in Duitsland terecht gekomen.
De tweede 99 was een groene 99TS, ook uit 1973, zonder motor, maar met een voortreffelijke carrosserie.
Die motor is er natuurlijk wel in gekomen en rijdt zo fijn dat de groene 99 nog steeds wordt bereden voor woon/werkverkeer.
De derde 99 was een lichtblauwe 5drs. Combi-Coupé uit 1979. Best wel zeldzaam dus. Alleen was aan de carrosserie het nodige las- en spuitwerk te doen.
Het werd uiteindelijk zo’n bijzondere mooie en aparte 99 Combi-Coupé dat deze in juni 2017 werd uitgekozen voor een testfilmpje van het blad Autoweek, voor een vergelijking met de Renault 20 (klik hier voor het filmpje).
In januari 2018 werd deze 99 Combi-Coupe ook geshowd tijdens de InterClassicsbeurs in het MECC in Maastricht, toen de regio Limburg het onderwerp 50 jaar Saab 99 in beeld bracht.
Het tweede restauratieverhaal was van Vincent Theelen.
Tijdens het rijden met zijn matzwarte Saab Sonett gebeurde er zo iets vreemds met het schakelen in een versnelling dat Vincent meteen vreesde voor schade in de versnellingsbak.
Een bezoek aan onze versnellingsbakkengoeroe in het midden des lands maakte hem duidelijk dat er wel degelijk schade was en dat je voor een reparatie enkel een losse versnellingsbak kon aanbieden, dus de demontage moest Vincent zelf doen.
Met hulp van regio lid Jan van der Asdonk werd het gehele motorblok uit de Sonnet gebouwd en als je dat nog nooit gedaan hebt, is dat -zeker bij een Sonett- een hele klus.
In zijn verhaal liet Vincent de ruim 25 aanwezigen, met vele foto’s duidelijk zien welke stappen zij hadden ondernomen om de motor met versnellingsbakbak uit te bouwen, de bak er af te halen en -na reparatie- alles weer terug te monteren.
Met behulp van labeltjes werd hierbij alles wat losgeschroefd was gemerkt, zodat ook alles weer op de goede plek terug gemonteerd zou worden.
Een indrukwekkende klus als je dit nooit eerder deed!