U bent hier:

Zeelandtour 2018

Zeeland Tour 2018

 

Op zondag 22 april nemen we u mee op een tocht door Zuid-Beveland: boomgaarden, oude polders, welen, meidoornhagen, kleine dorpen, en vele vergezichten vanaf oude dijken.

De datum is bewust gekozen omdat het die middag laag water is waardoor de dynamiek van de Westerschelde, de levensader van Antwerpen, in alle glorie tot zijn recht kan komen: scheepvaart en natuurwaarden buitendijks, de geborgenheid van het leven binnendijks. De vele grillige dijken in de oude polders die dieper in Zuid-Beveland liggen, geven de strijd tegen de rivier in de Middeleeuwen weer; ze werden met mankracht opgeworpen en volgden de ligging van schorrenlandschap en eerdere dijkdoorbraken. De meer recente polderdijken, vlak achter de hoge moderne zeedijk, zijn vaak rechte lijnen in het landschap en getuigen van grootschalige verkavelingen en machinale dijkbouw. De scheepvaart op de Westerschelde is voor Zeeland een belangrijke economische factor, en op een aantal plaatsen die we aandoen zal dat een scherp contrast bieden met de kerkdorpen diep in de oude polders. Boortorens, scheepswerven, enorme windmolens, en diepe havenpanden bepalen hier het uitzicht.  

We treffen elkaar op de zeedijk bij Baarland, waar we bij helder weer meteen de zuidelijke begrenzing van de toertocht overzien: het panorama van Antwerpen, Terneuzen, en Breskens aan de overkant van de rivier. De slagboom bij de opril van de zeedijk zal geopend zijn voor de Saabclub, zodat we de auto’s boven op de zeedijk kunnen parkeren. Het afsluitende diner zal in Wemeldinge zijn.

 

Dagmar Ederer en Patrick Mercy

Sponsoren