U bent hier:

"De Schlumpf collectie" presentatie door John Hondebrink

Op 21 januari heeft John Hondebrink, ons op de maandelijkse Clubavond, meegenomen naar de COLLECTION SCHLUMPF MUSEE NATIONAL DE L’AUTOMOBILE.

De stad Mulhouse, in het mooie gebied van de Elzas, ligt het grootste automuseum van de wereld met een collectie van 520 objecten van 98 verschillende automobielmerken. Van het merk Bugatti heeft men 127 exemplaren, praktisch van alle types die ooit gemaakt zijn.

De familie Schlumph waren textielmagnaten en verzamelaars van oude automobielen. In 1935 werd de eerste Bugatti gekocht een T35B. Tot 1964 is vooral Fritz Schlumph bezig geweest de collectie op te bouwen. In het museum werkte destijds 40 medewerkers zoals, timmerlieden, plaatwerkers, schilders en mecaniciens.

Door de teruggang van de textielindustrie in 1966 wilde de familie Schlumph een deel van de fabriek ombouwen tot het Musee Schlumph. Van 1966 tot 1976 werden veel aankopen gedaan en mooie restauraties verricht, tevens werd er onderdak verleend aan hele bijzondere automobiel modellen.

In 1976 werden de textielfabrieken gesloten. Stakingen en bezettingen volgden. In dat jaar werd ook door het gerecht het faillissement uitgesproken van de totale Schlumph organisatie. Bijzonder is dat in 1977 een geheime opslag van een waardevolle collectie oldtimers werd ontdekt op het fabriekcomplex. Vele rechtszaken werden tot 1980 gevoerd omdat men de collectie voor Frankrijk wilde behouden en in datzelfde jaar koopt een stichting van zeven partijen de gehele verzameling op, voor 44 miljoen FF.

In 1982 was de officiële opening van het nieuwe museum MUSEE NATIONAL DE L’AUTOMOBILE in de oude fabriekshallen te Mulhouse. In het nieuwe museum laat men de ontwikkeling van de automobiel zien. Maar er zijn ook hele bijzondere raceauto’s te aanschouwen. Natuurlijk zijn ook alle “meesterstukken” te zien, en er worden weer professionele restauraties door gevoerd. Op het Autodrome worden met regelmaat de oude voertuigen rondgereden om in goede conditie te blijven.

Na zijn presentatie liet John nog diverse bijzondere voertuigen (meesterstukken) de revue passeren van de stoomauto tot de Bugatti Veyron.

John, hartelijk bedankt voor deze meer dan voortreffelijke presentatie. Alle toehoorders hebben er enorm van genoten.

Sponsoren